I AM IN DESPERATE NEED OF HELP! (Ibu2 Ultimate [base versio)

Postby FLAMEDRON599 » Thu Oct 12, 2017 12:38 pm

So ive installed the motherboard in the tank setup the remote to the tank.

it all works but what doesn't is the movement and engine sounds.

I cannot for the love of GOD get them to work and I cannot find anything useful on these forums or on youtube!

So if anyone has an idea of how i can fix this it would be great.

Remember the sound files have not been altered, the connections have proven to work and the ibu2u.ini file hasnt been touch all from the factory.

FLAMEDRON599
Recruit
 
Posts: 7
Joined: Wed Oct 12, 2016 8:06 pm

Postby tomhugill » Thu Oct 12, 2017 12:45 pm

Have you been through the calibration process? Is the elevation and rotation working? What radio are you using and have you made sure you have a fully charged battery?

tomhugill
Lieutenant
 
Posts: 3823
Joined: Thu Apr 15, 2010 11:21 am

Postby Model Builder 4 » Thu Oct 12, 2017 12:53 pm

Ian ( tankbear) helped me through the process of setting up my ibu2 recently, I was also having trouble starting the motors on mine, it didn't startup with the normal left stick down to the bottom left hand corner so I played about with a few different combinations with the sticks and it started when both sticks were held in their bottom right hand corners, I was using a planet t5 tx at the time. As Tom said above make sure you have done the stick calibrations first :thumbup:

Cheers, Lee.
User avatar
Model Builder 4
Sergeant
 
Posts: 548
Joined: Sun Jul 26, 2015 3:46 pm
Location: South Wales

Postby MichaelC » Thu Oct 12, 2017 12:59 pm

Model Builder 4 wrote:Ian ( tankbear) helped me through the process of setting up my ibu2 recently, I was also having trouble starting the motors on mine, it didn't startup with the normal left stick down to the bottom left hand corner so I played about with a few different combinations with the sticks and it started when both sticks were held in their bottom right hand corners, I was using a planet t5 tx at the time. As Tom said above make sure you have done the stick calibrations first :thumbup:

Cheers, Lee.


I think you need to do both what Lee said and also Tom said. You definitely need to go thru the calibration process first, and then check the ini file to see what engine start-up is mapped to (i.e. upper left or somewhere else).

MichaelC.
User avatar
MichaelC
2nd Lieutenant
 
Posts: 2420
Joined: Tue Oct 16, 2012 4:03 pm
Location: Toronto, Canada

Postby Max-U52 » Thu Oct 12, 2017 1:37 pm

I run my IBUs with throttle and steering on right stick and turret on left, and all my boards use left stick upper right to start engine. Down right is lights, down left is smoke and upper left is momentum.
User avatar
Max-U52
2nd Lieutenant
 
Posts: 2348
Joined: Sat Sep 12, 2015 8:56 pm
Location: Detroit

Postby tomhugill » Thu Oct 12, 2017 2:05 pm

The brilliant thing with the ibu2u is once you've calibrated it the stick commands should be as per manual as it maps the correct function to the channel you want, rather than having to swap reciver plugs around to get things where you want them.

If you can successfully calibrate it then that rules out most of the other possible issues like faulty reciver leads. Let us know how you get on.

tomhugill
Lieutenant
 
Posts: 3823
Joined: Thu Apr 15, 2010 11:21 am

Postby c.rainford73 » Thu Oct 12, 2017 5:33 pm

How have you done with the board? Have you solved the problem with the engine start? I've two of these boards and they are fantastic. Once you figure out the sticks direction you should be set

Cheers

Carl
User avatar
c.rainford73
Captain
 
Posts: 4224
Joined: Thu Aug 25, 2016 7:34 pm
Location: Connecticut USA

Postby FLAMEDRON599 » Wed Nov 08, 2017 11:00 am

I have been able to start and motors but now i cannot steer the tank and i have chatted with the creater of the board

Here is a video i made on the tank (now it is painted)

https://m.youtube.com/watch?v=k161lap7Ico

FLAMEDRON599
Recruit
 
Posts: 7
Joined: Wed Oct 12, 2016 8:06 pm

Postby FLAMEDRON599 » Wed Nov 08, 2017 11:01 am

c.rainford73 wrote:How have you done with the board? Have you solved the problem with the engine start? I've two of these boards and they are fantastic. Once you figure out the sticks direction you should be set

Cheers

Carl


I have been able to start and motors but now i cannot steer the tank and i have chatted with the creater of the board

Here is a video i made on the tank (now it is painted)

https://m.youtube.com/watch?v=k161lap7Ico

FLAMEDRON599
Recruit
 
Posts: 7
Joined: Wed Oct 12, 2016 8:06 pm

Postby tomhugill » Wed Nov 08, 2017 11:25 am

FLAMEDRON599 wrote:
c.rainford73 wrote:How have you done with the board? Have you solved the problem with the engine start? I've two of these boards and they are fantastic. Once you figure out the sticks direction you should be set

Cheers

Carl


I have been able to start and motors but now i cannot steer the tank and i have chatted with the creater of the board

Here is a video i made on the tank (now it is painted)

https://m.youtube.com/watch?v=k161lap7Ico



Could you take a video of the gearboxes you have in it? I have the same tank with steel 3 shaft gearboxes and it won't turn with an IBU installed

tomhugill
Lieutenant
 
Posts: 3823
Joined: Thu Apr 15, 2010 11:21 am

Postby c.rainford73 » Wed Nov 08, 2017 1:24 pm

FLAMEDRON599 wrote:
c.rainford73 wrote:How have you done with the board? Have you solved the problem with the engine start? I've two of these boards and they are fantastic. Once you figure out the sticks direction you should be set

Cheers

Carl


I have been able to start and motors but now i cannot steer the tank and i have chatted with the creater of the board

Here is a video i made on the tank (now it is painted)

https://m.youtube.com/watch?v=k161lap7Ico
Hello there The Recoil issue that you're experiencing you should be able to adjust that by going onto the SD card files and you can set the rate of recoil and the return and speed as far as the Turning of the gear boxes I'm running steel gear boxes in both of my tanks that have the ibu2 ultimate and I can spin and turn without a problem so I'm wondering if it's an issue with the calibration of your radio
User avatar
c.rainford73
Captain
 
Posts: 4224
Joined: Thu Aug 25, 2016 7:34 pm
Location: Connecticut USA

Postby Lotuswins » Mon Nov 13, 2017 7:41 am

Hi Flamedron,

Okay, so, it won't steer.....well I too have a panther only the F version, in a kit form from Taigen. It too is all new, with steel road wheels (no rubber), ball bearings everywhere, new tracks (sharp edges) and steel 4 shaft gearboxes. It won't turn well at speed on carpet either. So if you turn off the superspin, and try to drive it on a surface with less 'sticktion', see if it will steer then. The problem is that the drivetrain has very little friction compared to past products, so rather than turn, the least amount of friction happens to be to push the opposite drive train. The cure? some recommend to blunt the tracks so they will stick less on carpet (go drive the thing on rough cement for awhile), or install the TBU from Open Panzer Project as it has a non driven track brake function that will help it turn.

I hope this helps.....Jerry

Lotuswins
Recruit
 
Posts: 26
Joined: Sat Jul 22, 2017 4:34 pm

Postby Oddball » Sun Dec 03, 2017 5:50 pm

Just my 2 cents but I run an IBU2 base in my jagdpanther with a planet 5 and was not overly impressed with it, having said that I changed to the Turnigy i6 set up and it transformed it everything worked as it should engine and fx sounds became richer tank responded better to radio in puts I changed nothing else but the radio so could be a radio issue

Oddball
Private
 
Posts: 70
Joined: Wed Sep 17, 2008 10:31 pm
Location: Haverfordwest/S-Wales

Postby theibuman » Sat Jan 13, 2018 7:33 pm

Jerry described the issue correctly.
FW update for high-ratio gearboxes is coming asap.

theibuman
Private
 
Posts: 64
Joined: Fri Dec 05, 2014 8:15 pm

Postby Lotuswins » Thu Jan 25, 2018 4:10 am

Another suggestion on making the tank turn, given to me by another tanker, is to lessen the support on the forward and rearward wheels, and/or, increase the support on the wheels in the center of the tracks. This will then require less force to overcome the friction to make a turn. I haven't tried it yet, but others have said it should help. The one who suggested it had bent his torsion springs full down on the two center ones and said this helped it turn. I personally have broken a torsion spring the last time I tried to adjust wheel loading, so be careful on how much you twist them. Perhaps have a few spares on hand before trying this?
Jerry

Lotuswins
Recruit
 
Posts: 26
Joined: Sat Jul 22, 2017 4:34 pm

Postby Norton1 » Tue Feb 27, 2018 2:47 am

Just a thing

Norton1
Lance Corporal
 
Posts: 176
Joined: Tue Dec 05, 2017 10:55 pm

Postby Soeren » Wed Mar 14, 2018 12:47 pm

I read through this thread and I am sure it is not the issue of the electronics but of the underpowered motors used. 380-390 motors are already week, but driving at low speeds will result in not enough torque to move a tank model especially when turning in deep ground.

Soeren
Sergeant
 
Posts: 663
Joined: Sat Oct 22, 2016 3:27 pm

Postby theibuman » Fri Mar 16, 2018 9:50 am

IBU2 Ultimate FW release 12.013 available for download from Dealers webpage or IBU webpage.
Fix turning issue on heavy grounds.

theibuman
Private
 
Posts: 64
Joined: Fri Dec 05, 2014 8:15 pm

Postby Soeren » Fri Mar 16, 2018 10:12 am

But this will be for the ultimate only, right? There is no support anymore for the precious Pro version?

Soeren
Sergeant
 
Posts: 663
Joined: Sat Oct 22, 2016 3:27 pm


Return to IBU2 / IBU3

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests